Mijn fietstochten.

Toen  ik `n andere werkkring kreeg, was het mogelijk langere  fietstochten te maken. In Hotel Noordzee, waar ik voorheen werkte, was dat niet mogelijk; daarvoor had ik daar te weinig vrij.
Het zal rond `t jaar 1973 geweest zijn dat ik mijn eerste tocht ging maken; op `n zaterdag, toen nog op mijn gewone fiets, waarop ik ook naar mijn werk ging.

Eerst ging ik de omgeving achter Leiden verkennen. Het Groene Hart, ofschoon ik me niet kan herinneren, dat het toen al zo genoemd werd.
Ik reed langs de Oude Rijn vanuit Leiden gezien aan de linkerkant. Kwam langs Ouderkerk a/d Rijn, Zwammerdam, de Vlist etc.
Als ik daar reed, werd ik er steeds weer aan herinnerd, dat ik als kind de Beemster ook zo mooi vond.

Zo stapte ik op `n zaterdagmorgen op de fiets en reed richting Haarlem, Spaarndam naar pont Buitenhuizen. Die eerste keer ging ik niet verder. Aan de overkant gekomen, fietste ik vandaar richting Ijmuiden, om zo met de pont weer over te steken naar Velzen en  via Overveen naar huis terug te fietsen.

Heel dikwijls ben ik op mijn fietstochten familie van mijn moeders kant op gaan zoeken. Die woonden o.a.  in de Rijp, samen met Graft `n prachtig idyllisch dorp. Daar woonde tante Anna;`n halfzuster van mijn moeder. `n Schat van `n vrouw.

In  de Schermer woonden tante Geer en oom Jo Broersen. Toen ik door die polder fietste om ze op te zoeken, merkte ik, dat ze  niet meer aan de Hondenweg woonden.. Of dat de werkelijke naam van die weg was/is weet ik niet, maar  tijdens de oorlog, als ik daar logeerde, hoorde ik alleen maar die naam.
Ik reed door naar Schermerhorn, `n dorp dat ik ook goed kende uit die tijd.
Het was er doodstil, niemand op straat, etenstijd zeker, altijd warm `s middags.
Toch zag ik er iemand lopen en tot mijn verrassing was het oom Jo, die `n ommetje maakte. Hij was stom verbaasd, mij daar zo te zien en we gingen naar zijn huis, `n z.g. aanluinwoning.
Tante Geer bleek `n beetje aan het kwakkelen. Tenslotte was ze toen al zo`n twee-drieenzeventig. Altijd hard gewerkt. Geen kinderen. Ze hielp dikwijls mee op het land, want oom Jo had in de Schermer `n stuk land gepacht van zijn broer, die naast hem woonde in `n grote boerderij. Op dat land teelde hij allerlei groenten. Tuinbonen, slabonen (sperziebonen), snijbonen, sla etc. en in de winter veel spruiten.
Ik heb daar tijdens de oorlog dikwijls geholpen met bonen plukken.

Tante Geer was net zo verbaasd als haar man om mij zo plotseling te zien.
Ik bleef er `n halfuurtje, dronk wat en stapte weer op de fiets. Ik moest gauw nog eens langs komen.
Dat deed ik, maar ontdekte dat tante Geer inmiddels opgenomen was in het ziekenhuis in Alkmaar. Oom Jo stond, toen ik bij hem langs kwam, al geeed om haar te gaan bezoeken. Ik beloofde, dat ook zo spoedig mogelijk te gaan doen.

Een van de volgende zaterdagen ging ik weer richting het noorden, nu rechtstreeks naar Alkmaar. In het ziekenhuis melde ik me bij de receptie en vroeg in welke zaal ik mevr. Broerse kon vinden. Tot mijn verdriet werd me verteld, dat zij juist die nacht was overleden. Ik was even stil; wat te doen?
IK hoorde dat oom Jo inmiddels weer naar huis was gegaan. Ik besloot hem daar even op te zoeken.
Hij was thuis en had bezoek. `n Kennis met zijn vrouw, die hem hadden opgevangen. Die kennis herkende ik ook. Het was `n voormalige knecht van hem, die ook tijdens de oorlog `n tijd bij oom Jo gewerkt had; zij hadden al die tijd contact gehouden met elkaar; waren dus als het ware vrienden geworden.
Natuurlijk was ik op haar begravenis, maar niet op de fiets.

Oom Jo heb ik daarna nog dikwijls bezocht op de fiets. Bleef er `n uurtje, at en dronk wat en we kletsten wat over vroeger. Ik merkte wel, dat hij zienderogen achteruit ging, ook omdat hij `n behoorlijk borrel kon drinken. Niet veel jaren later overleed ook hij.
Ik vond het jammer, Niet alleen omdat ik nu geen doel meer had om naar het noorden te fietsen.
Om te kunnen fietsen, heb ik altijd graag `n doel voor ogen gehad. Zonder dat doel, was ik soms binnen n`paar uur weer thuis.

Dat heen en weer fietsen op `n zaterdag naar Schermerhorn of de Rijp was geen peulenschilletje. 70km heen en terug nog zo`n eind. Het bracht me ertoe in de vakantie ook naar andere familie te fietsen. Naar Nel en Leo in Eibergen aan de Duitse grens; zo`n 200km fietsen. Dat deed ik niet in één keer. Ik overnachtte dan in Leusden bij Amersfoort waar Tiny en Henk toen woonden.

Ook met Nettie samen heb ik behoorlijke fietstochten gemaakt. Naar haar zus Wil in Veldhoven b.v. Dat ging ook niet in één, onderweg sliepen in hotels en bleven `n week of zo bij Wil en Jos v.d.Hurk. Daar vandaan heb ik nog wel gefietst naar Zuid-Limburg om b.v. `n wielerwedstrijd te zien.
Nettie en ik gingen ook wel op zondag bij goed weer naar Schiphol, vliegtuigen bekijken. Schiphol toen nog zonder de vele kantoorgebouwen. Koffie mee in een thermosfles en zitten aan de slootkant langs de landingsbaan. Meerdere keren gedaan.Er staan nog geen foto's in het fotoalbum.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

21.08 | 00:17
Mijn voorpagina heeft ontvangen 2
07.05 | 22:15
Mijn 80ste verj.dag. heeft ontvangen 1
22.07 | 22:18
Noordwijk heeft ontvangen 1
04.07 | 15:15
Herinneringen Ma. heeft ontvangen 1
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE